Jak se starat o kokosové misky a nádobí?

Ačkoliv tak na první pohled nemusí působit, misky z kokosu (a kokosové misky a nádobí obecně) vynikají vysokou odolností a vychutnávat si z nich jídla můžete dlouhé roky. A až jednoho dne přeci jen doslouží, jednoduše je můžete zkompostovat jedná se totiž o zcela přírodní materiál. Nedopusťte však, aby tento den přišel příliš rychle, a naučte se o kokosové misky správně starat. Je to jednoduché, stačí jen vědět, jak na to!

3 tipy, jak pečovat o misky z kokosu

Ve srovnání s plastovými miskami nebo běžnými talíři potřebuje kokosové nádobí přece jen trochu více péče a lásky. Na co nezapomenout, aby vám vydrželo v perfektním stavu co nejdéle?

  • Ruční mytí

Kokosové nádobí nepatří do myčky, teploty v ní by mu rozhodně neudělaly dobře. Stejně tak mu nesvědčí dlouhé máčení ve vodě. Ideální je nádobí umýt ve vlažné, mýdlové vodě a nechat dobře proschnout na vzduchu. Nádobí také myjte co nejdříve po jídle, aby se misky potravinami nezabarvily. 

  • Pozor na extrémní teploty

Jak jsme si už řekli v předchozím bodu, kokosové misky nemají rády vysoké, ale ani příliš nízké teploty. Nehodí se tedy do lednice ani do mikrovlnné či běžné trouby. Stejně tak nejsou vhodné pro servírování příliš horkých jídel, mohly by popraskat. Raději si z nich vychutnejte smoothie, kaše, Buddha bowls nebo třeba saláty. 

  • Zkuste misky naleštit

Stejně jako jakékoliv jiné nádobí nejsou kokosové misky a příbory imunní vůči opotřebování. Po čase tak mohou vypadat trochu vybledle a vysušeně. To se však dá snadno napravit, a to za pomoci ingredience, kterou máte nejspíš doma kokosového oleje. Dejte trochu oleje na hadřík a misku jím otřete. Získá zpět svůj lesk a krásně se vyživí. Nemáte zrovna kokosový olej po ruce? Fungovat bude také ten lněný. Pro stále perfektní vzhled tuto péči miskám dopřejte po každých 10-20 použitích. 

Proč svět miluje misky z kokosu?

Přemýšlíte, zda se vyplatí si misky z kokosu pořídit a proč jsou vlastně takovým hitem? Důvodů je několik. V první řadě se jedná o zcela přírodní a kompostovatelný materiál. Protože jsou kokosy primárně pěstované kvůli svému vnitřku, bývají jejich skořápky většinou spáleny. Takto jim můžete dát nový život a být trochu více zero-waste. Jídla servírovaná v kokosových miskách navíc vypadají skvěle. A to bude bavit vás i vaše hosty. Toto nádobí se hodí pro řadu zdravých jídel, jako jsou smoothie nebo saláty, a proto může působit i motivačně a vést ke zdravému životnímu stylu a stravování. Podívejte se, jakými miskami z kokosu si můžete udělat radost. 

 

 

sufu.cz na biano.cz