6 tipů, jak vybrat nejlepší termohrnek

6-tipu-jak-vybrat-nejlepsi-termohrnek

Netěsnící víčka, nebezpečné materiály nebo nepraktická provedení to všechno jsou problémy, s nimiž se řada lidí při výběru termohrnků setkává. Jaké vlastnosti byste si měli pohlídat, aby vás ten příští nezklamal? Podívejte se na 6 tipů, jak vybrat termohrnek, který neteče a vydrží. 

1. Zaměřte se na materiál

Jedním z nejdůležitějších parametrů termohrnků je materiál. Možností je hned několik, každá z nich má svá specifika. 

  • Nerezové termohrnky patří k těm vůbec nejpopulárnějším. Svými vlastnostmi totiž vyčnívají nad ostatními. Většinou disponují dvojitými stěnami, díky čemuž mají skvělé izolační schopnosti a udrží nápoje teplé třeba i několik hodin. Termohrnky z nerezu jsou také velmi odolné a hodí se tak skvěle i na cestování. Další výhodou je i příznivá cena a také velmi široká nabídka různých designů.  
  • Termohrnky z ekologického plastu PLA potěší vlastnostmi klasického plastu, jako je lehkost materiálu, ale přitom představují udržitelnou variantu. Jsou vyrobeny z obnovitelných zdrojů a lze je průmyslově kompostovat a přeměnit na biomasu nebo humus. Nevynikají tím, že by dokázaly udržet nápoje dlouho teplé, na druhou stranu je ale můžete umývat v myčce, přicházejí v mnoha desighen, jsou spolehlivé a díky nízké váze ideální na cesty. 
  • Skleněné termohrnky nejsou úplně nejčastější volbou, oblíbené jsou především jako termohrnky na kávu a čaj. Jejich výhodou je poměrně příznivá cena a udržitelný materiál. Pro zvýšení odolnosti bývají k dostání ve spojení se silikonovým obalem. Nevýhodou může být trochu vyšší hmotnost a náchylnost k rozbití. 
  • Porcelánové termohrnky také patří k těm méně běžným variantám. Jsou k dostání v zajímavých designech a udrží nápoj dlouho teplý, na druhou stranu jsou těžší a hodí se spíše na pracovní stůl než na cesty. Snadno totiž může dojít k rozbití materiálu. 

Nerezový termohrnek Flower Power

Nerezový termorhnek Flower Power

2. Vybírejte podle velikosti

Dalším z parametrů, v nichž se termohrnky odlišují, je jejich objem. Vybírejte především podle toho, zda si do něj nejčastěji chcete brát espresso s sebou, nebo dáváte přednost spoustě horkého čaje. Na kávu včetně oblíbeného cappuccina i latté vám bude stačit termohrnek s objemem do 350 ml, na čaj nebo třeba studené nápoje bude ideální hrnek velikosti 420 ml a více.  

3. Zavírání hraje roli

Největším kamenem úrazu je u termohrnků zavírání, které zajišťuje, aby tekutina nevytékala a víčko dobře těsnilo. Z toho důvodu je třeba nepodceňovat dostatečnou kvalitu. 

Ke spolehlivým způsobům zavírání patří víčka opatřená silikonovým těsněním po obvodu. Další možností jsou termohrnky se šroubovacím víčkem. 

Vybírejte i podle plánovaného využití termohrnku. Pokud vám bude stát v na pracovním stole nebo v autě a nehrozí, že se převrátí, nemusíte tomuto parametru věnovat tak vysokou pozornost. Jestliže ale plánujete hrnek hodit do batohu a vyrazit na cesty, potřebujete skutečně 100% spolehlivost. 

4. Nepodceňte izolační vlastnosti

Účel, ke kterému chcete termohrnek využívat, by měly odrážet i jeho izolační vlastnosti. Na cestách oceníte, když dokáže udržet tekutiny dlouho vychlazené nebo naopak horké, o což se nejlépe postarají termohrnky z nerezu. Ty v této oblasti vynikají nejvíce. Hrnky určené na pracovní stůl nebo na kávu s sebou ale mohou být i z jiných materiálů. 

nerezovy-termohrnek-chicmicNerezový termohrnek Girls with Oranges

5. I na ceně záleží

Cena termohrnku obvykle odráží jak kvalitu zpracování, tak i jeho velikost. Na trhu jsou k dostání termohrnky od 200 Kč až do tisíců. Nedívejte se však jen na cenu, ale především na kvalitu těsnění a materiálu a přihlédněte i ke svým potřebám, co se týče jeho používání.  

6. Udělejte si radost designem

A na závěr to nejlepší jakmile víte, jaké vlastnosti by měl termohrnek mít, vyberte si jednoduše ten nejhezčí. V nabídce jsou termohrnky pro ženy i pro muže, řadu z nich ale ocení díky jejich designu všichni. Vybírat můžete z přírodních motivů, květinových potisků, ale i minimalistických zpracování s jednoduchými vzory. 

nerezove-termohrnky-pro-zeny-pro-muze

Nerezové termohrnky

Jak termohrnky čistit?

Zřejmě vás potěšíme tím, že cestovní hrnky z materiálu PLA je možné dokonce mýt v myčce nádobí a o údržbu je tak snadno postaráno. U nerezových termohrnků je pak doporučováno ruční mytí, které však není nijak složité a vystačíte si s jarovou vodou. Pokud má hrnek pítko, využijte například úzký kartáček na čištění lahví či brček

Na co lze termohrnek využít?

Účel termohrnku je ve většině případů jasný chceme si v něm jednoduše vzít kávu nebo čaj na cestu autem, na výlet nebo ušetřit plastový kelímek v kavárně. Využít jej ale můžete i jinak. Zkuste si do něj připravit například snídaňovou kaši do práce, stejně tak se hodí třeba i na přípravu horké polévky.

Termohrnek x cestovní hrnek: jaký je rozdíl?

Často se můžete setkat s termíny termohrnek a cestovní hrnek. V čem se liší? U termohrnků název odráží jejich termoizolační vlastnosti a dokáží tedy nápoj udržet teplý, nebo naopak vychlazený. Cestovní hrnky oproti nim v tomto ohledu nijak nevynikají.

cestovni-hrnek-na-kavuCestovní hrnek Bioloco Džungle

 

sufu.cz na biano.cz