15 jednoduchých tipů, jak redukovat odpad a být více zero-waste

Zkuste se zamyslet nad tím, jak často doma vynášíte koš. A také nad tím, co do něj nejčastěji házíte. Možná stačí pár jednoduchých a malých změn a ušetříte nejen kroky k popelnici, ale i planetu od dalšího zbytečného odpadu. Podívejte se na naše tipy, jak redukovat odpad, s nimiž můžete začít hned teď!

1. Vyrazte na nákup s vlastní taškou

Ať už jdete nakupovat oblečení či jídlo, vezměte si s sebou vlastní tašku nebo třeba košík. Vypadají lépe a ušetříte tak přírodu i pár korun. Tašky v obchodech totiž také něco stojí.  

2. Bez obalu

Plastové sáčky na ovoce, zeleninu nebo třeba pečivo představují spoustu zbytečného odpadu, přitom je můžete jednoduše vyměnit za vlastní sáčky, například textilní.

Malý tip: dejte si pytlíky na ovoce a zeleninu přímo do své nákupní tašky, nezapomenete je tak vzít na nákup s sebou. 

3. Plánujte!

Čas od času se nám v lednici něco zkazí, tomu se asi nedá úplně zabránit. Ale můžete minimalizovat to, že nakoupíte jídla moc a nestihnete jej sníst. Jak? Plánujte! Rozvrhněte si, alespoň přibližně, co budete během následujícího týdne vařit a kolik jídel si budete chystat doma. 

4. Vlastní lahev a hrnek

Skvělý způsob, jak ušetřit přírodu i peněženku, jsou vlastní lahve na pití. Nebudete utrácet za vodu v PET lahvích, zároveň si budete moci napustit vodu do lahve téměř kdykoliv a kdekoliv vás přepadne žízeň. A stejně to funguje i s hrnky na kávu či čaj. Vlastní lahve a hrnky mají ještě jednu výhodu vypadají daleko lépe než jednorázové varianty. 

5. Z druhé ruky

Snad všichni z nás už někdy u kamarádů či na sociálních sítích viděli perfektní úlovky ze second-handů. Zkuste mezi nimi najít skryté poklady také. Na podobném principu funguje i řada aplikací a dalších platforem a pořídit si na nich můžete za pár korun oblečení, ale třeba také elektroniku či řadu užitečných věcí do domácnosti. 

6. Vyměňování jako trend

Na sociálních sítích existuje řada skupin, v nichž si s lidmi ze svého okolí můžete vyměňovat věci, které vám doma leží bez využití, za ty, které zrovna potřebujete. Podívejte se po “swapovacích” skupinách ve svém městě. 

7. Placení bez účtenek

Opravdu potřebujete vytištěnou účtenku ke svému nákupu v obchodě či po návštěvě restaurace? Pokud ne, řekněte to lidem za pokladnou. Alternativou jsou pak i “krátké účtenky” místo dlouhých cárů papíru za nákup v hypermarketu. 

8. Omezte papír 

Většinu vstupenek na nejrůznější akce už dnes není třeba tisknout, ale vystačíte si s mobilní verzí. Stejně tak se patrně obejdete i bez tištěných faktur, výpisů z banky a řady dalších dokumentů.

9. Nakupujte u lokálních prodejců

Proč si kupovat jablka, která k vám putovala přes půl Evropy, když si můžete pořídit ta česká? A stejně to platí i pro řadu dalších surovin. Zkuste vyrazit na farmářské trhy nebo se v obchodech dívejte po lokálních produktech. 

10. Vyhněte se jednorázovým produktům

Brčka, kelímky, ubrousky, plastové příbory to všechno jsou věci, které většinou použijeme jednou, načež skončí v koši. Všechny je ale přitom lze nahradit znovupoužitelnými alternativami

11. Oběd do vlastní krabičky

Berete si rádi z restaurace jídlo s sebou? I v tomto případě můžete praktikovat stejný “fígl” jako u kelímků na kávu a nechat si jej připravit do vlastní, znovupoužitelné krabičky

 

12. Vyměňte sáčkový čaj za sypaný 

Věděli jste, že v sáčcích na čaj se často vyskytují mikroplasty? Navíc jsou většinou baleny po jednom do papírových obalů a vzniká tak spousta odpadu. Snadným (a navíc daleko chutnějším) řešením jsou čaje sypané

13. Kompostujte

Kam se zbytky ovoce a zeleniny? Řešení v domech se zahradou je vcelku jednoduché do kompostu. V panelácích je už situace o něco složitější, ale určitě ne neřešitelná. Existují kontejnery na bioodpad, další alternativou je pak vermikompostér, kdy se o slupky a další zbytky postarají kalifornské žížaly. 

14. Znovupoužitelné menstruační pomůcky

Běžné vložky a tampony představují pro životní prostředí velkou zátěž. I v těchto případech přitom existují opakovaně použitelné alternativy. Dejte šanci menstruačním kalhotkám, pratelným vložkám nebo menstruačním kalíškům, které vám vydrží i několik let. 

15. Vyrábějte!

Udržitelný způsob života může být zábava a příležitost naučit se novým věcem. Zkuste si třeba vyrobit poličku místo toho, abyste si ji kupovali. Stejně tak se můžete pustit do výroby vlastního čisticího prostředku, oblečení, bytových doplňků a dekorací, vánočních ozdob a mnoha dalších věcí. Spoustu nápadů a návodů najdete na našem Instagramu!

sufu.cz na biano.cz