Jak správně vybrat box na jídlo? Myslete na velikost, praktičnost i čištění

Nosíte si do práce oběd nebo svačinu a hledáte box na jídlo, který vám bude praktickým a především funkčním pomocníkem? Pak jste tu správně. Nechte netěsnící nebo jinak nespolehlivé obědové boxy doma a vyberte si konečně ten správný, který využijete nejen do práce či do školy, ale i na každý váš výlet. S našimi tipy nešlápnete vedle. 

Materiál krabiček na jídlo v hlavní roli

Existuje mnoho materiálů, z nichž se boxy na jídlo vyrábějí od skla přes nerez až po ekologické materiály. Vybírejte především z hlediska praktičnosti a promyslete, kam s krabičkou budete cestovat nejčastěji.

  • Nerezové boxy na jídlo patří k oblíbeným volbám především díky své vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Nerezová ocel je velmi kvalitní materiál, takže vám tyto boxy budou sloužit dlouhé roky. Zvládnou i nějaký ten pád, a tak se hodí i do školy pro děti nebo na dobrodružné výlety. Jejich výhodou je i to, že udrží jídlo po nějakou dobu teplé. Zároveň nedrží nečistoty ani zápach z jídla. 

Nerezový box na jídlo Into the wild

  • Eko krabičky z bioplastu PLA jsou vyhledávanou alternativou běžných plastů. Na rozdíl od nich je materiál PLA rozložitelný, vyrobený z obnovitelných zdrojů a neznečišťuje světové ekosystémy. Boxy z PLA jsou lehké, ekologické a lze je mýt v myčce nádobí i v nich ohřívat jídlo v mikrovlnce. 
  • Skleněné boxy se snadno udržují, většinou není problém je svěřit myčce nádobí, a pokud jsou vyrobené z borosilikátového skla, mohou být i překvapivě odolné. Stále je však třeba s nimi zacházet opatrně a počítejte i s tím, že patří k těm těžším, a na přenos tak často méně nepraktickým. 

Bez správného těsnění to nejde

Těsnění je u boxů na jídlo často kamenem úrazu. Vždy se proto ujistěte, že je víčko opatřeno kvalitním, například silikonovým těsněním po obvodu. U některých krabiček se setkáme i se speciálními odvzdušňovacími ventily, které poskytují ještě lepší utěsnění. V jiných případech jsou boxy proti otevření “pojištěny” páskou nebo klipsy. Všechny tyto prvky zajistí, že si jídlo přenesete bez problémů kamkoliv potřebujete. 

Jídelní box TropikaliaJakou velikost boxů na jídlo vybrat?

Velikost krabičky volte podle toho, jaký typ jídla nejčastěji přenášíte. Na svačiny do práce či do školy stačí menší krabičky, například ty s objemem 900 ml. Vejde se do nich i menší oběd. Jejich výhodou je, že nezaberou příliš místa v tašce či batohu a hodit se mohou i na školní svačiny. 

Na větší porce jídla, například na obědy, se hodí prostornější boxy. Doporučujeme především ty nižší a širší, které jsou pohodlnější na přenášení. 

Praktická vychytávka: dělené krabičky na jídlo

Přemýšlíte, jak přenést do práce hlavní jídlo i s přílohou tak, aby se jednotlivé suroviny nepromíchaly? Řešením jsou oddělovače jídel, které najdeme v dělených krabičkách na jídlo. Oddělovač můžete libovolně posouvat a rozdělit tak například svačinu od oběda, zeleninu od ovoce a podobně. Boxy s touto vychytávkou jsou skvělé i na školní svačiny. 

Alternativou pak mohou být dvoupatrové boxy, které disponují hned dvěma oddělenými nádobami. Snadno v nich tak přenesete cereálie a ovoce nebo třeba salát i se zálivkou. Každá z nádob má totiž vlastní zavírání a nehrozí tak promíchání ani u tekutin. 

 

Udělejte si radost designem

Funkčnost je u boxů na oběd na prvním místě, ale rezignovat nemusíte ani na design. Vyberte si spolehlivý a zároveň krásný box s motivem podle vašeho gusta. 

Nerezové krabičky na jídlo jsou často k dostání v zajímavých barevných odstínech, případně s trendy potisky zvířat či květin. 

Boxy z bioplastu PLA pak také nabízejí širokou škálu motivů a na své si přijdou milovníci přírody, barev, vzorů, zvířat i rostlin. A trendy box můžete doplnit i o cestovní hrnek ve stejném motivu.

sufu.cz na biano.cz